Tips voor jouw gezinsshoot

Tips van en voor mama’s tijdens een fotoshoot

Sinds ik moeder ben, gaat de tijd sneller dan ooit. De kinderen groeien waar ik bij sta en voor je het weet vlieg je de zomer door en zit je weer onder de kerstboom, terwijl je die voor je gevoel net hebt opgeruimd.

Om te voorkomen dat we in de drukte van alledag verdwijnen, maak ik graag foto’s om zo nu en dan nog eens terug te kunnen naar bepaalde momenten. Heerlijk en dankzij de techniek van tegenwoordig een fluitje van een cent: wie maakt er immers geen foto’s met zijn telefoon?

Maar zo nu en dan moet je jezelf even kietelen en kiezen voor een professionele shoot. Om uitvergroot boven de bank te hangen, een mooi album van te maken of om te zorgen dat mama ook eens mooi uitgedost (en niet in de selfiestand) op de foto kan.

Natuurlijk komt een fotoshoot met kleine kinderen met hindernissen. Ze zijn minder makkelijk te sturen en zijn sneller verveeld dan (de meeste) volwassenen.

Dat vraagt dus om de juiste voorbereiding. Hieronder deel ik mijn tips om jouw shoot met kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen:

 

Reservekleding
Misschien een enorme open deur voor de gemiddelde ouder, want waarschijnlijk ga je meestal al met een reserve set kleding de deur uit. Maar hoe vervelend is het als je allemaal aangekleed en uitgedost klaarstaat voor de camera en de baby spuugt. Of de peuter besluit een sliding te maken met zijn lichte spijkerbroek. Zorg voor een setje bijpassende kleding voor ieder kind. En voor de zekerheid misschien ook maar voor jezelf.

Lekker laten spelen
Grote kans dat je kinderen niet om deze shoot hebben gevraagd. Om het voor iedereen leuk te houden moeten de kinderen vooral lekker kunnen spelen. Wil je een formele foto, familieportret of tóch een kiekje waarbij iedereen dezelfde kant op kijkt? Die krijg je echt het beste als ze niet al een half uur trucjes hebben hoeven doen voor de camera. Ben je in een studio of plek zonder speelgoed of speeltoestellen? Neem zelf wat mee zodat de kinderen zich niet gaan vervelen. Tussendoor kun je in verschillende samenstellingen foto’s maken óf de kids vastleggen in hun natuurlijke gedrag. Is toch eigenlijk ook veel leuker?

Eten
Omkopen wil ik het niet noemen (want dat is natuurlijk niet pedagogisch verantwoord), maar beloven dat ze een koekje krijgen na deze serie, doet wonderen. Mijn kinderen zijn vast geen uitzondering op dit gebied, maar eten werkt altijd. En niet alleen als rustmoment tussen de foto’s door, maar juist ook om foto’s van te maken. Een smullende peuter of hongerige tiener is tenslotte veel echter dan eentje die strak in de plooi op de foto gaat.

Geduld
Tel tot tien. En nog eens. En dan nog maar een keertje. Staat iedereen mooi, rent de peuter weg. Wil je nog één leuke pose als gezin, besluit de oudste er klaar mee te zijn. Soms kost het even om het perfecte kiekje te schieten. Gelukkig is de fotograaf meestal snel genoeg en zit er áltijd leuk materiaal tussen. Denk daar maar aan als je baby net honger heeft als je bijna klaar bent.

 

 

 

Geniet
Lach, ontspan en vertrouw erop dat deze fotograaf precies weet wat ze doet. Ze heeft het tenslotte vaker gedaan.

Deze blog is geschreven door Ilse, dankjewel! 

 Ben je er zo van overtuigd dat jij ook graag deze ontzettend gezellige, mooie speel- en knuffelmomenten met jouw kindje(s) vastgelegd wil hebben? Laat het ons dan weten via het contactformulier, zodat we er met elkaar een mooi fotografiefeest van kunnen maken!