Herfstvakantie

Vakantie…

De één kijkt er naar uit, de ander kan er zo enorm tegenop zien. Voor de één is het heerlijk ontspannen en voor de ander is het een soort van overleven. En daarom geef ik jullie graag wat tips om het iets makkelijker te maken om er met de kinderen toch een heerlijk geslaagde en gezellige vakantie van te maken.  

 

Structuur

Op school krijgen de kinderen structuur. Vooral in de kleuterklassen zien we dat er aan de hand van pictogrammen wordt gewerkt. Het biedt de kinderen houvast, ze weten wat er komen gaat en wanneer de schooldag weer is afgelopen. De juf geeft met een knijper aan bij welke activiteit we zijn, en o wee als de juf vergeet om de knijper te verzetten ;-). Daarom denk ik dat het een heel goed idee is, om zeker jonge kinderen, ook thuis een stukje structuur te bieden.

Begin de dag met het maken van een to- do lijstje. Wat gaan we ’s morgens doen, wat ’s middags en wat ’s avonds. Natuurlijk hoef je niet net als op school een heel strakke planning aan te houden, maar als de kinderen ongeveer weten wat er komen gaat, komen ze niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

 

Activiteiten

Laat de kinderen mee denken over welke activiteiten er gaan plaatsvinden. Daarbij is afwisseling erg belangrijk. Denk aan samen zingen, samen een boekje lezen, naar een speeltuin, een wandeling in de natuur, naar opa en oma, maar ook een eigen slaapkamer opruimen en gezellig maken.

Geef de kinderen verantwoordelijkheid voor iets. Je bent soms geneigd om zelf de aardappels te schillen of boontjes af te halen, maar kinderen vinden het heel leuk en interessant om mee te helpen in de keuken. En… als ze zelf meegeholpen hebben bij het bereiden van de maaltijd, dan zul je zien dat de kinderen zonder te mopperen hun bord leeg zullen eten :-). 

 

Leg de mooie momenten vast

‘De tijd vliegt’ een bekende uitspraak. In psalm 39 staat: ‘Gaat niet de mens, als in een beeld daarheen, Gelijk een schaduw, die verdwijnt?.  Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Soms zou je willen dat je de tijd even terug kon draaien. Niet per se omdat je dingen anders had willen doen, maar ook om gewoon weer even kind te zijn bijvoorbeeld. 

Zelf heb ik thuis stapels fotoboeken liggen. En af en toe, dan halen we ze weer eens te voorschijn. Aan de kinderen wordt uitgelegd wat er te zien is: ik speelde vroeger graag ‘schooltje’ met heel veel kinderen uit de buurt. Overal werden oude schoolbanken vandaan gehaald en bij ons in de tuin neergezet, het leek nét echt, daar heeft mijn moeder foto’s van gemaakt, geweldig om terug te zien. Foto’s van grote waarde! 

Maar ook vertel ik mijn kinderen wie er te zien is op de foto’s, en dat er sommige mensen al gestorven zijn; wat kan een foto dan veel betekenen en wat een emoties komen er dan soms weer los. Grijp jij ook nog regelmatig naar foto’s van vroeger? Wat betekenen foto’s voor jou/ jullie? 

 Wil je nu ook jullie herinneringen maken, in de vakantie of erna, zodat ook jij nog lang met je kinderen terug kunt kijken op de momenten die je nu beleeft? Neem dan gerust contact op via het contactformulier