Fotoalbums

door | aug 31, 2021 | Jacobien Fotografie

Al ver voor ik mama was, ontwikkelde ik een innige relatie met mijn telefoon. Appjes, mailtjes, Social Media en online shoppen, ik vond het top om mijn mini computertje altijd en overal bij de hand te hebben. Ook voor het maken van foto’s vertrouw ik al jaren op mijn smartphone.

Maar sinds ik moeder ben, heeft dat extreme vormen aangenomen. Als moeder van een peuter en een pasgeboren babymeisje, gebeurt er namelijk altijd wel iets dat ik vastgelegd wil hebben. Een eerste lachje, een zoet knutselend meisje, een prachtig stoepkrijt kunstwerk of een nieuw kledingsetje dat moet worden vereeuwigd. Soms leidt mijn geklik tot diepe zuchten (vooral bij manlief, want de kleine dame poseert steeds liever voor mama), maar dat verandert direct in trots en verbazing als er weer een fotoboek wordt afgeleverd waarin al die mooie momenten zijn verzameld.

Super blij ben ik met die boeken. Waarin uitjes, diners, outfits en verjaardagen zijn samengevoegd tot een ‘trip down memory lane’ om bij weg te dromen op een druilerige zondagmiddag.

Maar steeds valt mij op dat ik zelf het minst te zien ben in de boeken. Mannen staan er nu eenmaal niet om bekend dat ze weten wanneer ze hun telefoon erbij moeten pakken om mama eens in actie te fotograferen en de meisjes zijn nog een beetje te klein om met een telefoon om te gaan.

Om dus te voorkomen dat mijn dochters me later vragen of ik niet mee was op vakantie, boek ik zo nu en dan een professionele shoot. Dan weet ik zeker dat er over een paar jaar een mooie verzameling waardevolle foto’s is waarop ik ook terug te zien ben.

En hoewel de jongste telg er nog niet veel van meekrijgt, weet de oudste inmiddels prima hoe zoiets werkt. Zeker als we, voorafgaand aan de shoot, samen door de fotoboeken bladeren. Zo leggen we uit dat we nieuwe foto’s gaan maken voor in de boeken. Dat levert een hoop enthousiasme op tijdens de shoot, en veel herkenning erna als de foto’s binnen komen of worden ingeplakt. Want natuurlijk is het leuk om het leven vast te leggen zoals het komt. Maar zo nu en dan eens tijd maken voor een professionele shoot, maakt de fotoboeken nóg leuker om terug te kijken.

Geschreven door Ilse – Mamabel